пʼятниця, 30 січня 2015 р.

Визначні пам'ятки Чехії






Чехія - не така вже велика країна, але кількість пам'яток тут справді вражає, так що не варто обмежувати себе відвідуванням однієї столиці.

Взяти, приміром, містечко Кутна-Гора. Назва його маловідома, зате, відвідавши Кутну-Гору, ви залишитеся під враженням на все життя. Мова йде про Костніцу, церкву, створеною з чотирьох десятків тисяч людських кісток. Дістатися до пам'ятки нескладно - Кутна-Гора знаходиться в годині їзди від чеської столиці.

Раніше в містечку добували срібло, завдяки успішному ході цієї благородної справи Кутна-Гора фактично була фінансовою столицею, другим за значенням містом Чехії після Праги. Збережені велич і архітектурний вигляд міста дозволяють тутешній владі проводити тут щорічне Середньовічне шоу. Воно проходить влітку, збирає десятки тисяч гостей і включає лицарські турніри, змагання під відкритим небом, вуличні вистави та інші, характерні для старовини, заходи.

Він був зведений в 13 столітті поблизу замку Шпільберг і фортеці, покликаної захищати Чехію від набігів з півдня. Через три століття замок був пристосований під грізну в'язницю, настільки ж прекрасну зовні, наскільки жахливу всередині. Саме силует Шпільберг прикрашає крону - чеську монету. Втім, Середньовіччя - це не тільки фортеці та в'язниці, а й костьоли, собори, храми.

Брно славиться собором Петра і Павла. Це кафедральний собор, його спорудження в готичному стилі виникло на місці первісного храму, а після неодноразово перебудовувався, чим і спричинив перехід до неоготики. Собор знаменитий не тільки своєю естетичною досконалістю, а й тим, що його годинник б'є полудень на годину раніше, в 11-00, в пам'ять про події 1645 року, коли за легендою «несвоєчасним» дзвоном місцевий дзвонар врятував місто від нападу шведів. Так само, в пам'ять про звільнення від шведів, щорічно в серпні влада Брно влаштовує свято, історичну реконструкцію з усіма атрибутами: інсценуванням боїв і барвистими виставами.

Важко уявити собі подорож по цій країні, без огляду хоча б одного замка. Адже всього в Чехії їх налічують понад півтори тисячі ... Це і Рожмберк над Влтавою, який фундаментом йде у Шумавські гори, і замок Орлик, побудований на маленькій скелі посеред озера, і фортеця в місті Табор, і замок Карлштейн на горі, що на березі річки Бероунка і побудований спеціально для Карла IV, і незрівнянний романтичний замок Глубока над Влтавою, і замок Звиков, який називають «королем замків Чехії», і Червена Лгота, в якому було знято понад 30 казок і історичних фільмів, і Сихров - різьблене романтичне чудо зодчества , і замок посеред міста Ческе-Будейовіце, званий богемською Флоренцією.

Замками може похвалитися і знаменитий національний парк Чеський рай, що знаходиться майже на кордоні з Польщею та Німеччиною. Сьогодні Чеський рай - геопарк, що охороняється ЮНЕСКО. Замок Хумпрехт і важлива стратегічна фортеця Кост складають шедеври зодчества та архітектури цих місць.

Чехія також немислима без пива, як і без замків. Пивною столицею тут по праву вважається місто Пльзень, що дав назву популярному в усьому світі сорту напою. Мріявші про «пивну» славу Баварії пльзеньці зуміли залучити в своє місто німецьких пивоварів, добившись при цьому результату, здатного конкурувати з німцями. Тому заснований в 13 столітті Пльзень, в 19 столітті взяв пальму першості у виробництві пива по країні. Музей пивоваріння докладно розповість мандрівникам про історію цього напою в тутешніх краях. Теорію найкраще підкріплювати практикою - у цьому вам допоможе пивоварний завод Пльзеньский Праздрой (його підвали розтягнулися аж на 10 кілометрів!). Тут можна покуштувати відоме пиво, яке поставляє всьому світу Чехія.

Крім пива, місто виробляє і відомі на весь світ автомобілі «Шкода». А ще в Пльзень знаходиться найширша площа країни - площа Республіки, чиї довжина і ширина становлять відповідно 139 і 193 м. Пльзень - місто третьої за величиною (після будапештської і єрусалимської) синагог в світі.

Існує думка, що ті, хто не шанує алкоголь, обожнюють солодке. Чехія і для них приготувала подарунок - чудове містечко Пардубіце, що славиться виробництвом унікальних за смаком і виглядом пряників. Пряники з цього міста повністю відповідають своїй назві, що бере початок від слова «прянощі». До складу місцевих солодощів входять аніс, коріандр, м'ята, перець, і багато іншого.

Приблизно з середини 19 століття виробництво пряників прийняло в Пардубіце такий прекрасний вигляд - кондитери стали змагатися у виготовленні вимираючих ласощів всіма існуючими способами. До складу тіста стали додаватися самі екзотичні компоненти, глазур варили із самих чудових сиропів, ласощі покривали вишуканою сумішшю ароматної крихти, кремів, пудри. З часом пряники з Пардубіце стали справжньою візитною карткою міста, вони мали форми будиночків, ратуш, церков, гномів, тварин і птахів. Рецепти тіста, присипок, пудри, сиропів, наповнювачів до сих пір залишаються в секреті.

З декором і прикрасами в Пардубіце все в порядку. І виражається це зовсім не тільки в пряниках. Інтерес туриста викличуть тутешні особняки в стилі Відродження з фасадами, прикрашеними сценами з Біблії. Найвідомішим з них в Пардубіце вважається особняк «У Енаше» (У Іони). Він декорований рельєфними китами, ковтаючими пророка Йону, який за переказами провів всередині кита три доби. Центр Пардубіце прикрашає вежа «Зелені Врата» і костел святого Варфоломія.

У радіусі ста кілометрів видно Прагу, Орліцькі гори, Брно і гірськолижні курорти Крконоше. Потрапити в Пардубіце з Праги дуже просто: між містами регулярно курсує італійський швидкісний експрес під назвою «Пендоліно».

Немає коментарів:

Дописати коментар