четвер, 29 січня 2015 р.

МАНДРІВНЕ ЖИТТЯ: ЯК ЗІБРАТИ СТАРТОВИЙ КАПІТАЛ ТА ЗАРОБЛЯТИ В ПОДОРОЖАХ


Друзі, сьогодні до вашої уваги хочу представити статтю від двох крутих мандрівників Насті та Іллі, які відвідали вже не один десяток країн на нашій чудовій планеті. Вони є справжніми фахівцями у довготермінових та бюджетних мандрівках. Для багатьох людей довготривалі подорожі одразу асоціюються з потребою у великій кількості грошей, але все, насправді, не так страшно. Сьогодні Настя та Ілля поділяться з вами своїм досвідом про те, як зібрати стартовий капітал для будь-якої мандрівки, а також розкажуть яким чином можна заробляти подорожуючи. Отже, слово гостям!

                                                                                                                                                                                                                                                       

Ми живемо, подорожуючи. Зазвичай, коли ми таке кажемо, люди уявляють нас вічними туристами, котрі без перестану переїжджають з місця на місце, ніде не затримуючись більше, ніж на одну ніч. Ми дійсно полюбляємо такі «галопом по європам», але не частіше ніж раз на один-два місяці. Наприклад, в травні ми колесили по Європі, випробовуючи нову стратегію «жити за 3 євро в день». Зазвичай же ми зупиняємось в якомусь райському куточку на місяць (як от, наприклад, на Гоа), спокійно там відпочиваємо заробляємо грошей, і рухаємось далі.

Як почати мандрувати?

Ми готувалися довго – цілих дев’ять місяців. Протягом них ми збирали гроші. Насправді максимум, який потрібен – це півроку. Тоді ми мали доволі умовне уявлення про те, скільки потрібно людям для мандрівного життя, тож врешті-решт нас було 5000 дол. Насправді для старту вам потрібно всього-на-всього 1000 дол. Як їх зібрати?

Знайдіть другу роботу (фріланс, на вихідних, ввечері, все годиться). До грошей з другої зарплати торкатися не можна.
Покладіть «недоторканні» гроші в банк аби отримувати відсотки. Банк мусить бути іноземним, що вам точно виплатили їх, якщо що. Ми довірились колись угорцям з OTP, про що потім пошкодували.
Продайте на Slando непотрібне шмаття. У вас точно є  старий мобільний, касетний плеєр (ну і касети, звичайно!), джинси, з яких ви виросли, музична скринька і ще купа всього, що точно не влізе в рюкзак. Все це вам не треба. Постарайтесь на цьому заробити гроші.

Шмотки — зло. Все продати!

Переїдьте жити до батьків або до друзів. Так, це утискає особистий простір, але у справжнього мандрівника його нема, тому почніть моральну підготовку вже зараз + зекономте на житлі.
Не харчуйтесь в ресторанах. Пузата Хата – теж ресторан. Ходіть в супермаркети і готуйте самі. Ці вміння вам в дорозі ще знадобляться.

Ось цей 3-кілограмовий пиріг коштував всього 12 грн. Ми самі назбирали ягід і самі його спекли. А потім ще тиждень самі його  їли.

Не купуйте зайві речі – iPhone, гель для волосся, килимок в дрібну цяточку – це все зайве. Воно вам не знадобиться в подорожі, а значить, воно не потрібне.
Наш детальний опис економії перед початком мандрів можна почитати ось тут.

Як заробляти у подорожах?

Ідеальний варіант – мати роботу, неприв’язану до місця і часу. Таке собі можуть дозволити, дизайнери, айтішники, журналісти, фотографи, художники і т.д. Якщо у вас нема подібних нахилів, існує купа сервісів, котрі допоможуть знайти роботу в будь-якому куточку світу.

Продавайте фото на фотостоках. Їх безліч, конкретного нічого рекомендувати не будемо.
Вчіть азіатських дітей англійської мови. Вакансії можна глянути ось тут: EslCafe.

Англійська зі школярами в Тайланді.

Працюйте на круїзних лайнерах = об’їдьте на кораблі довкола світу. Вакансії тут: Find a Crew , Crewseekers.
Різнопланові роботи також можна знайти тут: Overseasjobs, Work Away, Work Anywhere, Work in Hostels, Craigslist.
Якщо ви страшенно любите органічні ферми, можна на них працювати кілька годин на день за їжу і житло: HelpX.
А ось на цьому чарівному сайті Staydu тусується тверел спільнота з усього світу – безліч варіантів роботи за їжу і житло.
Нарешті, заведіть блог і розкручуйте його. Тільки це дуже складно, говоримо з власного досвіду.
Особисто ми чергуємо періоди активних подорожей з періодами активного заробітку. Одночасно подорожувати і заробляти майже нереально.

Немає коментарів:

Дописати коментар